Friday, January 23, 2009

Duniawikah?

23 Januari 2009

Hari ini, cuaca agak cerah. Suasana yang dapat dilihat agak menarik pandangan mata. Salji bersinar-sinar bagai serpihan permata yang berselerakan di tepi jalanan. Angin yang bertiup pula tidaklah sesejuk selalu, cuma sekadar membawa kesegaran yang sudah lama tidak dirasai. Jalan-jalan yang dahulunya licin dan sering membuatkan penggunanya tergelincir dan jatuh, kin dibasahi oleh salji yang mencair. Rumput-rumput pula mulai memunculkan diri dari bawah debuan ais yang larut ke dalam tanah memberikan pandangan kehijauan yang sudah lama kami rindukan. Seronok pula rasa hati ini memrhatikan perubahan kawasan sekeliling.

Apabila tiba di rumah, setelah membuka kasut (masih mengamalkan budaya melayu walaupun di USA), saya duduk-duduk seketika di ruangan tamu. Saya perhatikan sekeliling dalaman rumah kami. Tiada apa yang menarik untuk diperhatikan. Di tengah-tengah ruang tamu, hanyalah sebuah meja kayu yang berwarna kuning langsat, dikelilingi oleh lima buah kerusi yang hampir sama warnanya. Lantai pula tidak dilitupi oleh karpet atau permaidani. Menampakkan lantai papan yang berwarna merah gelap. Di satu penjuru, terdapat sebuah meja sudut dua tingkat yang berwarna hitam. Di tingkat atas meja sudut tersebut, hadir dua buah kotak yang berisi pokok-pokok yang tidak saya ketahui namanya. Di tingkat bawahnya pula terletak "router" internet yang berkelip-kelip lampunya. Di sebelah meja sudut tersebut, terpaku sebuah sofa berkembar merah yang disimbahi cahaya matahari yang menerjah masuk melalui tingkap di belakang sofa tesebut.

Kemudian saya berlalu masuk ke bilik saya yang terletak di sebelah kanan pintu masuk ke ruang tamu. Saya buka komputer yang berada di atas meja belajar yang saya beli dari Malaysia. Walaupun ramai di antara kawan saya membeli komputer baru sebaik sahaja tiba di sini, saya tetap kekal pada komputer lama saya. Walaupun hati ini sering mengidamkan sebuah komputer baru yang lebih maju dan cantik.

Puas membelek-belek komputer, saya keluar dan kembali melihat ruang tamu dengan pandangan kosong. Teringat saya pada kata-kata kawan yang pernah sampai ke rumah ini, "Kat sini, kalau kau letak LCD sebiji, lepas tu, siap dengan "home theater", mesti mantap. Kat bwh LCD tu pula, kau letak PS3 tak pun XBox 360, mesti lagi gempak." Pada ketika itu, saya hanya tertawa sambil berkata, "Kalau aku kaya, insyaAllah aku letak. Tapi, kalau kau nak sponsor, aku terima je".

Sememangnya, kita sukar terlepas untuk menjadi materialistik apabila tiba di tanah US ini. Gajet-gajet canggih dan kompleks boleh didapati dengan mudah di internet. Kamera SLR, IPod, IPhone, LCD, PS3, XBox, Wii dan sebagainya sangat-sangat menjadi impian pelajar-pelajar. Harganya pula lebih murah berbanding Malaysia. Pergi ke mana-mana, barang-barang popular tersebut akan sering dibincangkan. Sehinggakan, ada seorang YB yang pernah tiba di sini, turut bertanya mengenai barangan-barangan tersebut.

Walaubagaimanapun, harganya tidaklah semurah mana. Bagi kami yang hanya bergantung pada biayaan biasiswa, harta-harta tersebut sepatutnya tidak mampu kami beli. Tetapi, yang peliknya, ramai yang memilikinya. Mungkin mereka memang berkemampuan ataupun mereka menafikan yang mereka sebenarnya tidak berkemampuan dan memaksa diri untuk memebelinya.

Setahu saya, ramai yang sering mengadu, "kami kesempitan wang, JPA tidak meberikan elaun yang mencukupi, "rate" kami sepatutnya dinaikkan," dan pelbagai masalah lagi. Tetapi, apabila tiba di rumah mereka, TV Plasma tersergam indah, wayar PS3 atau Xbox berselirat di atas lantai, kamera SLR dan IPod pula terbaring di atas meja masing-masing.

Inikah yang mereka maksudkan dengan wang tidak mencukupi? Berapa banyak lagi yang mereka mahukan dari JPA supaya mencukupi? Sebanyak manakah yang dikatakan "cukup" itu? Adakah mereka akan puas jika "rate" mereka dinaikkan?

Bagi pendapat saya, selagi mereka tidak mendapat semua yang diidamkan, selagi itulah tidak cukup. Untuk mendapat semuanya pula adalah mustahil. Kesimpulannya, mereka tidak akan berasa cukup!

Bagi saya lagi, selama mana mereka masih menginginkan harta-harta dunia tersebut, selama itulah mereka tidak akan berasa cukup. Tidak dinafikan, saya juga kadang-kala berhasrat memiliki barang-barang tersebut. Tetapi apabila mengenangkan benda-benda itu hanyalah harta duniawi, saya batalkan hasrat tersebut. Teringat saya pada kata-kata ibu saya apabila melihat jiran-jiran kami bermegah-megah dengan kereta baru masing-masing, "Kereta tu kau tak bawa masuk kubur..."

Walaupun bunyinya agak tajam dan kasar, namun ia amat memberi kesan pada diri saya. Apabila sampai di sini, ayat itu menjadi semakin jelas di ingatan saya, berdengung-dengung apabila saya ingin memebeli sesuatu yang tidak bermakna.

Saya harap, rakan-rakan saya sedar akan dugaan duniawi di US ini. Biarlah kita tidak mempunyai satu barang pun selama kita di sini, tetapi apabila pulang kita mampu memberi sumbangan yang besar pada agama, bangsa dan negara. InsyaAllah.

Ada apa dengan pangkat?

23 Januari 2009

Cuaca di New Brunswick hari ini agak cerah dan sedikit panas. Salji di jalanan mulai cair dan bersinar-sinar seperti serpihan permata yang menyilaukan pandangan. Angin yang dahulunya bertiup hanya untuk menambahkan kesejukan, tapi hari ini, berhembus membawa kesegaran pada mereka yang berlalu . Mungkin kerana musim bunga hampir. Syukur kepada Tuhan yang telah memberi kekuatan kepada saya untuk mengharungi musim salji yang sejuk walaupun tempohnya tidaklah selama mana.

Petang itu, sambil duduk-duduk di hadapan komputer melihat gambar rakan-rakan sewaktu di Texas didalam Facebook. Teringat pula kisah-kisah suka duka sepanjang perjalanan tersebut. Selepas itu, saya lihat pula gambar-gambar sewaktu saya berada di Ohio bersama rakan-rakan sebuah persatuan yang agak terkenal di USA.

Terfikir atau tidak, rupa-rupanya, di dalam masa lima bulan semenjak saya sampai ke tanah ini, sudah hampir satu per tiga nagara ini saya terokai. Juga tanpa diduga, pengembaraan-pengembaraan tersebut telah menambah ilmu di dada dan melatih diri menjadi manusia lebih berguna.

Di dalam perjalanan-perjalanan tersebut, saya telah menjadi saksi kepada perletakan jawatan ahli-ahli lama dan perlantikan ahli-ahli baru persatuan tersebut.Terbayang pula di otak fikiran suasana sewaktu perlantikan ahli-ahli jawatan kuasa yang baru tersebut.

Yang paling ironi, di mana-mana saya pergi pasti ada yang bertanya soalan-soalan seperti begini, "Apa jawatan awak dalam persatuan ini?", "Bila nama awak nak di panggil sebagai AJK tertinggi yang baru?", "Kenapa nama awak tiada dalam senarai perlantikan?", dan beberapa soalan yang hampir serupa maknanya. Jawapan yang mampu saya berikan hanyalah seperti "Saya bukanlah orang penting disini", "Masih ramai yang lebih berkelayakan dari saya", "Saya cumalah rakan kepada ahli-ahli persatuan ini, tidak lebih dari itu", dan beberapa jawapan lain yang mungkin tidak akan memuaskan hati si penanya.

Selepas habis perlantikan, AJK-AJK lama dan baru dikehendaki membentangkan perkara yang mereka telah lakukan atau akan dilakukan. Saya cuba mendengar segala yang mereka cuba mereka terangkan. Namum kadang-kala, tertewas juga dengan daya yang dihasilkan oleh hanya beberapa otot kelopak mata.

Setelah habis sesi pembentangan tersebut, kami solat dan makan bersama-sama. Saya cuba untuk berkenalan dengan seramai ahli yang hadir di majlis tersebut. Di samping itu, saya perhatikan AJK-AJK lama yang telah melepaskan jawatan masing-masing.

Dari jauh, saya lihat, mereka gembira berborak sesama mereka. Mungkin kerana berasa lega kerana beban yang dipikul selama ini telah diserahkan ke bahu yang lain. Mungkin juga mereka gembira kerana dapat bertemu rakan-rakan yang tinggal di universiti berjauhan.

Sebelum ini (sebelum majlis perlantikan AJK baru), saya lihat, mereka sering di kelilingi oleh orang-orang yang ingin berkenalan dengan mereka. Seolah-olah, orang-orang tersebut berharap, mereka akan memperoleh sesuatu dari mereka. Namun, setelah mereka tidak mempunyai apa-apa jawatan, orang di sekitar mereka seolah-olah tidak perasan dengan kehadiran mereka.

Adakah selama ini orang-orang tersebut hanya ingin berkenalan dengan mereka kerana mereka mempunyai jawatan? Wallahualam. Saya tiada hak untuk berkata apa-apa mengenai perkara tersebut.

Suasana tersebut, mungkin sudah biasa terjadi di mana-mana persatuan-persatuan. Sememangnya, manusia sering dikenali dan disanjungi kerana pangkat. Ramai orang ingin menjadi rakan kita jika kita berjawatan. Tetapi setelah kita tiada apa-apa nama, orang akan melihat kita seperti biasa. Tiada apa-apa keistimewaan. Dahulu, sewaktu berdarjat, ramai ingin makan dengan kita, berbual dan bersenda, bertanya pelbagai perkara mengenai kita, dan sebagainya. Tetapi setelah jawatan dilepaskan, orang-orang tadi lesap entah ke mana. Duduk makan di meja pun hanyalah rakan-rakan yang memang rapat dengan kita. Gurauan penuh kesopanan tiada lagi kedengaran.

Itulah lumrah alam yang diciptakan Tuhan. Manusia sering disanjungi kerana jawatannya. Walaupun pada hakikat, dia hanyalah orang biasa yang kerana kehendak Allah, dikurnikan kekuasaan. Pada hakikatnya, orang itu tidaklah sehebat yang difikirkan.

Fikir-fikirlah kepada yang ingin berfikir.