Wednesday, June 13, 2012

Baju Terbuang Untuk Jiran Dari Seberang22 April 2012

Hari sudah mulai gelap dengan cahaya kemerah-merahan memancar di ufuk barat ketika saya memasuki kereta petang itu. Peluh di badan masih belum kering hasil dari memunggah barang-barang pejabat naik ke tingkat dua.

Penat, badan berbau hamis dan azan Maghrib pula akan dilaungkan sekitar 10 minit lagi.

Terasa ingin pulang ke rumah sewa telebih dahulu, membersih dan menyegarkan diri, dan bersolat maghrib di surau berhampiran sebelum pulang ke Kajang. Tetapi saya sudah berjanji dengan Mak untuk berada Kajang sebelum pukul 8 malam. Kalau saya mandi dulu, saya mungkin akan sampai ke rumah sekitar pukul 9 malam. Dan Mak akan bising.

Tambahan pula, malam itu saya berjanji untuk membawa Mak ke rumah Makcik saudara di Keramat. Kalau pukul 9 sampai rumah, kemudian perlu ke Keramat dan perlu berpatah balik ke Kajang, tak tahu pukul berapa saya akan balik ke Bangi, ke rumah sewa saya.

Fikir punya fikir, saya mengambil keputusan untuk terus sahaja memandu pulang ke Kajang. Walaupun badan berasa sangat tidak selesa dengan peluh yang masih basah dan menyebabkan baju melekat-lekat di atas kerusi kereta, saya tegapkan juga tangan untuk mengawal stereng. Harapnya, sempat untuk saya mandi di rumah Kajang nanti sebelum bergerak ke rumah Makcik.

Alhamdulillah, saya sempat tiba ketika azan Maghrib berkumandang di surau berhampiran rumah. Sempat juga untuk berhenti solat di surau sebelum tiba di rumah.

Selesai sahaja Mak bersolat Maghrib dan bersiap, dan saya juga lengkap dengan persalinan baru, kami masuk ke dalam kereta dan meneruskan perjalanan ke Keramat. Adik-adik lain tidak mahu ikut sama, Abah juga nak tinggal di rumah untuk menonton TV. Maka hanya saya dan Mak di dalam kereta pada malam itu.

Kami tiba di rumah Makcik sekitar pukul 9 malam. Makcik sudah sedia menunggu di rumah dengan bancuhan kopi susu dan sepinggan biskut di atas meja. Saya menjamah biskut tersebut bagaikan budak yang mendapat coklat, tanpa berasa segan silu, memandangkan perut sudah beberapa jam kosong tidak berisi dek kesuntukan masa dan terkejar-kejar ke sana ke mari.

Sambil Mak berborak-borak dengan Makcik, Makcik keluar masuk dari bilik beliau sambil membawa beberapa guni berisi pakaian-pakaian terbuang yang beliau terima dari kawan-kawan beliau.

Mak, selaku tukang jahit berpengalaman, membelek-belek baju-baju di dalam guni tersebut sambil mengasingkan baju yang masih boleh diguna dan baju yang hanya layak berada di bawah kaki atau di dalam tong sampah.

Saya pula, hanya memerhati tanpa minat memandangkan kebanyakkannya adalah baju-baju terpakai dan baju perempuan.

Mak tekun mengasingkan baju-baju tersebut.

Mak mengumpul baju-baju terbuang bukannya untuk kegunaan beliau atau ahli keluarga kami, tetapi untuk 'saudara'nya yang datang dari seberang.

Di rumah, saya tahu Mak berkawan dengan ramai orang Indonesia. Dari pembantu-pembantu rumah hinggalah kepada pembantu restoran di deretan kedai belakang rumah. Satu perkara yang menyebabkan saya berasa kagum dengan Mak, kerana beliau boleh membuat kawan tanpa mengenal bangsa, asal usul atau latar belakang. India, Cina, Indonesia, Datin, orang dari Jabatan Kebajikan... Semua Mak jadikan kawan. Semua mak jemput datang ke rumah kami yang tidak seberapa.

Mak juga selalu berusaha untuk membantu orang yang lebih susah dari beliau. Mak bukanlah orang senang. Walaupun makanan di rumah pun kadang-kadang ada, kadang-kadang tiada, tapi Mak sentiasa mencari jalan untuk membantu orang lain.

Mengumpul baju-baju terpakai adalah salah satu usaha Mak untuk membantu rakan-rakannya. Mak tahu, orang-orang Indonesia yang bekerja di sini adalah orang-orang susah.

Sambil Mak memilih baju, Mak bercerita tentang kesusahan pekerja restoran Indonesia di kedai belakang rumah. Saya dan Makcik hanya mendengar.

"Kau tau tak Midah (nama Makcik), diorang tu, orang Madura. Nak masak air pun, sampai kena kutip daun kering dari pokok jiran. Buat unggun api. Kadang-kadang sampai jiran marah sebab diorang pun nak guna daun kering tu. Kalau bela ayam, tak sempat anak ayam nak besar, telurnya semua kena curi. Lepas tu, dah lah kena merantau sampai Malaysia nak cari duit. Tapi bila diorang hantar balik Madura sana, orang kampung fitnah diorang jual badan kat sini. Orang kampung diorang tak tau diorang mula kerja pukul 4 pagi, tutup kedai pukul 12 malam. Separuh mati kerja tapi gaji RM25 sehari. Sebulan dapat dalam RM800 je. Yang kelakar, ada yang beli tong gas kat sana, tapi jadi perhiasan sebab sayang nak guna" bebel Mak.

Kami tekun mendengar.

Bila mendengar penjelasan Mak, saya semakin faham kenapa Mak beriya nak menolong mereka.

Mak juga memberitahu, yang mereka sangat gembira bila Mak memberi mereka baju-baju terpakai kami adik-beradik. Sebab tengok mereka gembira dengan pemberian Mak, Mak berusaha mencari baju-baju terpakai yang lain. Namun, urusan Mak banyak dipermudahkan kerana beliau adalah seorang tukang jahit yang punya ramai kenalan.

Selepas Mak puas berbual dengan Makcik, kami minta izin untuk beransur. Saya menolong Mak dengan membawa guni-guni baju tersebut; memandangkan Mak sudah semakin lemah dek mamahan usia.

Kami  pulang dengan kereta dipenuhi guni baju.

Malam itu, saya belajar sesuatu daripada Mak.

Kalau nak bersedekah, tak semestinya perlukan duit. Beliau boleh bersedekah dalam keadaan beliau sendiri hidup dalam kepayahan.

Saya berdoa agar setiap usaha beliau diberi ganjaran berlipat kali ganda oleh Sang Maha Pembalas Kebaikan.