Saturday, August 10, 2013

Harga Seorang Sahabat Yang Memahami

Jun 2003

"Zainal, boleh jumpa cikgu sekejap?" arah Cikgu Imah kepada saya yang sedang berbual dengan beberapa rakan lain di perpustakaan pada waktu itu.

Tanpa berlengah, saya mengangkat punggung, menuju ke salah satu sebuah meja yang terletak di balik rak-rak buku di dalam perpustakaan tersebut.

Cikgu Imah sudah sedia menunggu dengan pen dan buku log di hadapan beliau. Tanpa dijemput, saya melabuh badan dan terus duduk di kerusi yang menghadap Cikgu.

"Zainal, dah nak masuk pertengahan tahun. Tapi Zainal masih belum bayar yuran sekolah lagi. Tahun ni kamu ada PMR. Maka ada tambahan yuran peperiksaan PMR. Tapi yuran PMR kamu boleh abaikan. Saya akan ikhtiar supaya kamu dikecualikan dari membayar yuran PMR. Kamu masih ada masalah kewangan untuk jelaskan yuran yang ke? Jumlahnya dalam RM58." terang Cikgu Imah memberitahu situasi yuran persekolahan saya ketika itu.

Saya, tidak mampu menjawab secara terus dan sebaliknya melarikan mata, memerhati ke bawah, melihat permukaan meja yang tiada apa-apa yang menarik untuk diberi perhatian.

Tidak semena-mena, air mata saya bergenang. Saya tidak pasti mengapa ketika itu hati berasa sangat goyah. Sangat mudah air mata keluar, seperti saya hilang kawalan terhadap emosi diri.

Saya sedar, situasi saya ketika itu adalah antara tenggelam atau timbul. Jika saya tidak dapat melunaskan yuran sekolah, bermakna tamat di situ sahaja zaman belajar saya. Saya akan diberhentikan, tidak dapat mengambil PMR dan akan ketinggalan berbanding rakan-rakan sebaya yang lain. Tetapi, RM58, masih terlampau banyak untuk saya ikhtiarkan biarpun yuran PMR sudah dikecualikan ke atas saya.

Sambil mengambil masa untuk mendongak mengadap kembali Cikgu Imah, cuba untuk menjelaskan keadaan diri.

"Mak saya suruh bayar guna biasiswa kecil persekutuan (BKP), tapi saya tak pasti kenapa sampai hari ni duit biasiswa saya tak masuk-masuk lagi. Duit tahun lepas saya sudah guna untuk beli basikal dan belanja beberapa benda lain. Saya tak berani nak bagitahu emak saya bahawa biasiswa saya mempunyai masalah." dengan nada sedikit berat, sedaya-upaya saya menjelaskan kepada Cikgu Imah.

"Tapi, saya akan cuba bayar juga, Cikgu. Saya akan cari jalan." janji saya. Janji yang saya buat untuk menyelamatkan diri walaupun saya tahu janji itu tidak berasas.

"Baiklah. Nanti kalau kamu sudah boleh bayar, tolong bagitahu saya. Kamu boleh pergi." balas Cikgu Imah menamatkan sesi. Mungkin beliau tidak tahan melihat saya yang bermata merah ketika diasak soalan tersebut,. Cikgu Imah adalah salah seorang pelanggan Emak untuk menjahit baju, maka beliau sangat arif situasi saya dan adik-beradik. Tambahan pula, kami empat beradik bersekolah di sekolah yang sama. Maka ramai cikgu-cikgu yang mengetahui kisah kami.

Saya menyeret badan saya untuk bertemu kembali dengan rakan-rakan lain. Sambil berikhtiar menyembunyikan apa yang berlaku sebentar tadi dan berpura-pura semuanya baik.

Badrul, seorang rakan saya yang sering menjadi teman lepak lepas sekolah memerhati riak wajah saya. Dia sedar, ada yang tidak kena. Mungkin juga masih jelas mata saya yang belum kebali ke putih asal. Ketika kawan-kawan lain beransur ke kelas, memandangkan sesi kelas di perpustakaan sudah habis, Badrul mengambil ruang untuk bertanya mengenai perkara yang berlaku antara saya dan Cikgu Imah.

Saya, setelah menoleh ke kiri dan kanan, memastikan tiada orang lain yang memasang telinga, menceritakan semuanya kepada Badrul. Saya tahu, jika ada manusia yang boleh saya kongsikan masalah saya ketika itu, hanyalah Badrul. Satu-satunya rakan rapat yang berani saya luahkan segala.

Badrul mendengar sambil mengerut dahi. Seperti sedang berfikir penyelesain yang boleh dia berikan.

Hari itu, saya cuba untuk menjalani sesi kelas seperti pelajar lain.

Keesokkan harinya, saya memberanikan diri untuk ke sekolah. Di dalam hati, masih berasa cuak untuk memasuki pagar sekolah, risau terserempak dengan Cikgu Imah dan disua dengan soalan seperti semalam. Syukur, pagi itu, saya masih dapat mengelak dari bertembung dengan beliau.

Ketika saya sedang duduk-duduk bersama beberapa rakan lain di sekitar dataran perhimpunan, menunggu loceng pagi berbunyi, Badrul datang kepada saya dan mengajak saya untuk melepak di pondok basikal.

Saya berasa sedikit hairan dengan kelakuan Badrul kerana tjarang kami menjadikan pondok basikal sebagai tempat melepak pagi. Biasanya di pentas dataran ataupun di belakang kooperasi.

Saya mengikut.

Sekeping nota wang berwarna biru hijau dihulur kepada saya tatkala saya tiba di pondok tersebut.

"Ambillah. Mak aku kata, aku boleh guna duit simpanan aku untuk tolong kawan. Walaupun aku simpan untuk benda lain" ujar Badrul sambil tangannya tersisip duit RM50 tersebut yang dihunus ke arah saya.

Terketar-ketar tangan saya menyambut nota wang tersebut. Sangat berat hati saya untuk menerimanya kerana itu adalah wang Badrul. Dan Badrul sudah sangat banyak membantu saya dari sudut kewangan. Sangat banyak sehingga tidak mampu saya menghitungnya. Dan untuk menerima bantuan tambahan sebanyak itu, adalah sesuatu yang sukar untuk saya telan.

Tapi saya tetap menggapai duit tersebut tatkala memikirkan itu adalah jalan keluar untuk saya terus menyambung persekolahan saya.

Tiada ucapan syukur yang mampu untuk mebayangkan terima kasih saya kepada Badrul. Yang ada hanyalah ucapan "Terima kasih, Bad" yang saya ulang beberapa kali dalam keadaan saya berdiri tegak bagai askar yang baru mendapat mandat. Mata saya dikatup serapat-rapat ketika saya menyambut wang tersebut walaupun air mata saya sekali lagi mahu menderu keluar.

Saya tidak mahu menangis lagi seperti semalam. Semalam adalah hari bersedih, tetapi hari ini adalah hari harapan. Tidak patut saya sambut harapan yang baru Badrul bagi dengan linangan air mata.

Bad menyambut bahu saya yang masih kaku dan memimpin saya ke arah dataran perhimpunan memandangkan loceng akan dibunyikan sebentar lagi.

Hari ini akan dimulakan dengan saya secara rasmi adalah pelajar Tingkatan 3 di Sekolah Menengah Kebangsaan Saujana Impian.


Merai Sisa Ramadan di Bandaraya Kuala Lumpur (Bahagian 1)

Januari 1998 (Ramadan 1418)

Taman Kantan Permai berwarna kuning keemasan ketika saya, Ari dan Atiqah menunggu bas untuk ke Pekan Kajang hari itu. Hari itu, kami akan bermusafir ke rumah Makcik Midah di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Kami ke sana kerana Makcik Midah berjanji untuk membelikan kami baju raya tahun ini. Malangnya, beliau tidak dapat ke Kajang untuk melunaskan janjinya kepada kami kerana kerja, maka beliau meminta kami untuk ke rumah beliau bagi menuntut baju raya kami.

Setelah lebih kurang setengah jam melangu di hadapan kedai runcit Cik Pah, kelibat hijau kuning bas Foh Hup akhirnya muncul dari balik ladang getah di hujung taman, berderau-derau bunyi enjin ketika bas Foh Hup berhenti di tempat kami menunggu.

Kami mengembara bersama bas Foh Hup sejauh 7 kilometer sebelum tiba di pekan Kajang untuk mengambil bas Sri Indah yang akan membawa kami ke Bandaraya Kuala Lumpur. Ketika kami tiba, sudah ada tiga buah bas Sri Indah yang berwarna hijau putih beratur di hadapan Maybank Kajang, menunggu penumpang memenuhkan ruang-ruang duduk.Pekan Kajang pada hari tersebut sibuk melebihi kebiasaan memandangkan ramai yang mula membuat persediaan untuk menyambut Aidilfitri yang akan tiba seminggu lagi. Kereta yang lalu-lalang di hadapan Billion juga mempunyai bilangan yang jauh lebih banyak jika dibanding dengan hari lain. Disebabkan kesibukkan tersebut, agak sukar untuk kami bertiga mencari ruang untuk meloloskan diri ke jalan seberang.

Tiba di tempat parkir bas Sri Indah, kami langsung memanjat tangga bas yang paling hadapan kerana kebiasaannya, bas yang paling hadapan yang akan bergerak dahulu. Masuk ke perut bas, hampir kesemua ruang duduk telah dipenuhi.

Saya, jika boleh, tidak mahu adik-adik duduk jauh dari pemerhatian saya. Tapi keadaan bas waktu itu memaksa kami berpisah seketika. Atiqah, kerana badannya masih kecil dan ringan, ditawar untuk dipangku oleh salah seorang penumpang. Manakala saya saya dan Ari duduk di belakang, tetapi tidak di dalam barisan kerusi yang sama.

Walaupun Atiqah berada agak jauh dari kami, tapi kami masih boleh memerhatikannya andai apa-apa berlaku padanya. Al-maklum, Atiqah baru masuk darjah 2, perempuan dan masih kecil, maka kami abang-abang yang perlu bertindak jika ada benda tak diingini terjadi padanya. Atiqah juga, sesekali akan mengalih pandangan kepada kami, sekadar memastikan kami masih ada di sekitar.

Konduktor bas masuk untuk memeriksa. Setelah dia berpuas hati dengan penuhnya bas ketika itu, arahan diberikan kepada pemandu untuk bergerak. Sedikit demi sedikit, bas Sri Indah keluar dari bandar Kajang menuju ke bandaraya Kuala Lumpur.

Seadanya bas di atas jalan, konduktor pun mula menjalankan tugas rasminya, mengutip tambang dari para penumpang.

Konduktor bas semakin tiba ke arah tempat saya dan Ari duduk, masih mengutip tambang dari penumpang di kiri kanan beliau. Saya segera menyediakan wang secukupnya untuk kami bertiga. Tambangnya tidaklah begitu mahal, 80sen satu kepala untuk budak-budak seperti kami.

Sebelum sempat saya menghulur wang tambang kami kepada konduktor, seorang lelaki, berumur dalam lingkungan 20-an, yang duduk dihadapan saya menunjuk jari ke arah saya, Ari dan Atiqah. Sejumlah duit dihulur kepada konduktor.

Lelaki tersebut membayar tambang bas kami dan disahkan oleh konduktor apabila beliau tidak menyambut hulur tangan saya dan memberitahu bahawa tambang saya sudah dilunas.

Saya agak terkejut dengan budi lelaki tersebut. Dengan perlahan, saya menepuk bahui lelaki tersebut untuk mengambil perhatiannya. Apabila dia menoleh ke arah saya, saya mendekatkan mulut saya ke telinga beliau dan mengucap "Terima kasih", mewakili adik-adik saya sama, dan untuk beradab setelah orang berbakti.

Saya terfikir sendirian. Kemungkinan lelaki tersebut berasa kasihan melihat kami tiga beradik menaiki bas sendirian tanpa ditemani orang dewasa. Al-maklum, saya baru sahaja memasuki darjah 4, Ari di tahun 3 dan Atiqah di tahun 2. Dan masing-masing membawa beg baju. Tak mustahil, sesiapa pun yang melihat kami bertiga merayau-rayau di bandar Kajang, kemudian akan ke Kuala Lumpur pula, akan berasa syak dengan kami.

Selang 40 minit perjalanan, bas Sri Indah akhirnya merangkak-rangkak memasuki bandaraya Kuala Lumpur dan berhenti di depan Central Market di mana semua penumpang diminta turun memandangkan itu adalah hentian terakhir.Kami pun turun sama. Tanpa berlengah, kami mencari pondok telefon yang berdekatan, untuk memaklumkan pada Makcik Midah bahawa kami sudah berada di Kuala Lumpur. Syukur, beliau masih di pejabat beliau ketika kami hubungi, maka, beliau tahu di mana dan bagaimana keadaan kami. Dan makluman dari Makcik Midah, beliau akan tiba lebih kurang sejam kemudian untuk mengambil kami.

Tiada pilihan, kami menunggu di pondok bas di hadapan Central Market.

Bisik hati kecil saya, sangat ingin rasanya meninjau-ninjau ke dalam Central Market. Sangat ingin melihat sebuah kedai akuarium yang beroperasi di dalam bangunan tersebut. Mahu tengok ikan naga, mahu perhati ikan kelisa pelbagai warna, hendak pegang anak kura-kura. Tapi arahan Makcik Midah untuk menunggu beliau di pondok bas, maka arahan diakur untuk mengelak masalah.

bersambung....