Sunday, June 2, 2013

Cita-cita budak-budak
Keletang-keletung, ting ting, tung tang.

Berdenting-denting bunyi sudu, garfu dan pisau besi yang terhentak ke atas pinggan kaca di Restoran Pizza Hut, Alamanda malam itu.

Bunyi itu menandakan malam itu restoran Pizza Hut Alamanda mendapat kunjungan yang meriah berbanding hari lain. Al-maklum, musim gaji. Ramai mengambil kesempatan untuk membawa keluarga bersiar dan makan di luar.

Saya dan Fahim juga sebahagian dari mereka. Mengambil kesempatan mengambil angin; meraikan Fahim yang pulang bercuti setelah beberapa bulan ditugaskan sebagai guru di Sarawak.

"And then, I was sitting there, looking like a WEIRDO!" terdengar perbualan gadis India dalam Bahasa Inggeris dengan kawannya yang duduk di belakang Fahim.

"Hahahahaha!" gelak mereka serentak.

Kami memasang telinga memandangkan perbualan mereka agak kuat dan jelas untuk kami tangkap.

"'Weirdo' tu apa?" tanya Fahim kepada saya. "W.E.I.R.D.O." Fahim mengeja untuk menjelaskan soalannya.

"Hmmm... Maksudnya macam orang pelik. Macam Jakun, kalau ikut istilah yang biasa kita guna." jawab saya. Tak pasti sama ada cukup menjawab pertanyaan Fahim atau tidak.

"Oooo..." kata Fahim, mungkin berpuasa hati dengan jawapan saya.

"Seronok kerja jadi cikgu? Kau memang nak jadi cikgu ke?" saya pula bertanya kepada Fahim, sekadar  mahu menyambung perbualan walaupun tiada kaitan dengan soalannya tadi. "Cita-cita kau masa kecil apa?"soal saya lagi.

"Entahlah. Aku pun dah tak pasti aku nak jadi apa sebenarnya. Masa kecil, cita-cita aku nak jadi pilot. Tapi sebab aku rabun, tinggal harapan je la. Selain tu, cita-cita yang lain macam budak-budak lain juga. Nak jadi jurutera, doktor, polis. Tapi, sebab SPM aku tak cukup elok, ayah aku daftarkan jadi cikgu. Aku pun ikut je cakap dia."

"I see." respon saya untuk menunjukkan yang saya memberi perhatian kepada jawapan Fahim.

"Masa kecil, kau ada hobi? Kalau ada masa lapang, apa yang biasa kau buat?" tubi soalan saya kepada Fahim lagi.

"Entah. Aku pun tak tahu apa yang aku suka. Aku pun, kadang-kadang dengki dengan orang yang ada hobi dan ada 'passion'. Entah, aku pun tak pasti apa hobi aku. 'Passion' pun tak ada." Fahim menjawab sambil tangannya memegang potongan pizza yang entah ke berapa. Nampak benar seperti dia masih kelaparan.

Restoran itu masih meriah dengan pengunjung. Gadis-gadis India di belakang kami juga masih ada, cuma perbualan mereka semakin bernada rendah. Mungkin terperasan kami memasang telinga.

Saya menyambung perbualan. "Kadang-kadang, aku rasa, dalam kalangan kawan-kawan aku, macam aku seorang je yang terperangkap dengan zaman budak-budak. Orang lain semua dah jadi macam-macam, dah ada gaji berkepuk-kepuk, dah pergi merata alam. Aku seorang yang masih pasang niat nak jadi saintis. Walaupun cita-cita aku tak buat duit macam orang lain. Sangkut dengan cita-cita aku masa zaman budak-budak." jelas saya sebelum Fahim bertanya kenapa saya tiba-tiba membangkitkan soalan sebegitu.

Pizza masih ada sepotong berbaki. Saya minta Fahim habiskan memandangkan saya sudah kenyang dan dia pula kelihatan masih berselera. Selesai makan, kami beransur dari restoran tersebut. Malam itu, Fahim menambah pahala dengan menawar diri untuk belanja. Saya mengikut tawarannya.

******************************************************************

Soalan mengenai cita-cita adalah soalan yang sering saya ajukan kepada kawan-kawan saya andai saya ada kesempatan untuk berbual panjang dengan mereka. Saya tidak pasti mengapa, tapi saya sekadar ingin tahu berapa ramai yang betul-betul mempunyai cita-cita dan kemudian mengejarnya.

Untuk takat ini, hanya seorang dua sahaja yang saya jumpa yang betul-betul mengejar apa yang mereka mahu.

Kerana zaman ini, adalah zaman ramai orang mengikut arus perdana, menjadi apa yang biasa mereka dengar dan mengikut apa yang sudah dihidang di hadapan mereka.

Saya pula, sukar berpuas hati dengan cara hidup begitu. Walaupun cara hidup begitu menjanjikan hidup yang lebih stabil, duit yang lebih banyak dan masa hadapan yang lebih terjamin. Namun, untuk saya, saya tidak dapat mencari makna hidup dengan hanya mengikut arus.

Kerana, perkataan 'cita-cita' adalah perkataan yang mempunyai impak yang besar buat saya. Ia kembali kepada zaman saya berdarjah satu, ketika kami satu kelas diminta untuk memberikan cita-cita masing-masing kepada cikgu. Saya terpinga-pinga ketika mendengar perkataan 'cita-cita'. Pertama kali saya dengar perkataan tersebut dalam seumur hidup saya.

Apa maknanya? Saya nak jawab apa bila dipanggil cikgu nanti? Mana saya boleh cari 'cita-cita'? Risau saya seorang diri dalam benak hati.

Saya pun bertanya kepada Zahir, rakan meja sebelah, mengenai makna cita-cita. Zahir jawab ia adalah pekerjaan yang kita nak jadi bila besar nanti. Dan untuk Zahir, dia bercita-cita untuk menjadi pilot kapal terbang.

Saya berfikir sejenak, namun tak pasti apa yang saya mahu. Nak jadi macam Abah, saya tak pasti apa pekerjaan Abah. Nak jadi 'pilot', saya pun tak tahu 'pilot' tu apa. Sambil berfikir, saya membelek buku latihan yang ada di hadapan saya. Ternampak gambar askar, bomba dan polis. Maka, apabila sampai giliran saya untuk menjawab di hadapan cikgu, saya pun memberi jawapan apa yang saya jumpa dalam buku latihan.

Askar, bomba dan polis.

Walaupun dalam hati, saya sangat tidak berpuas hati dengan jawapan tersebut.

Sejak hari itu, saya sentiasa mencari apa yang ingin saya buat, apa yang saya mahu, apa yang boleh saya buat. Dan persoalan itu, semakin saya cuba untuk menjawab dengan lengkap tatkala umur merangkak menjadi digit-digit besar.

Di tika dan saat ini, saya masih berperang dengan diri sendiri mengenai jalan hidup ini dengan hujungnya masih belum pasti dan nilainya yang masih tidak mampu diberi.

Semoga jalan ini memberi makna dan kepuasan yang besar sebelum nafas ini ditarik dari dunia ini.