Thursday, August 1, 2013

Perempuan Islam Tertindas, Perempuan Islam Terkongkong... Apa-apa la...

Oktober 2010Kelas 'Introduction to Biochemistry Lab' akan bermula sekitar 10 minit lagi tapi Encik Gavin Swiatek, selaku pengajar kami untuk kelas tersebut, masih belum kelihatan batang hidungnya. Tetapi, saya, Siti, Haziq, Hamid dan beberapa pelajar lain sudah terpacak di kerusi masing-masing, bersedia untuk memulakan sesi.

Sambil menunggu kehadiran Encik Swiatek, kebanyakkan kami tekun menghadap manual makmal, cuba menghadam sebaik mungkin apa yang akah dipleajari pada hari itu.

Saya juga cuba membacanya, namun disebabkan saya tidak dapat membayangkan situasi eksperimen untuk hari itu, saya sukar untuk memahami apa susunan huruf di dalam manual tersebut cuba maksudkan.

Siti mengambil tempat di sebelah saya memandangkan kami akan berada di dalam satu kumpulan untuk eksperimen hari ini. Ketika saya sedang cuba menghadam huruf-huruf di dalam manual tersebut, Siti memecah kesunyian dengan mengemukakan satu soalan yang agak memeningkan kepada saya.

"Eyh, Zainal. Semalam, dalam makmal kami, aku borak-borak dengan budak makmal aku. Seorang ni perempuan orang putih. Seorang lagi India, tapi dia lahir kat Amerika. Diorang tanya kenapa perempuan kena pakai tudung, kenapa perempuan kalau kahwin kena ikut cakap suami, kena tanya suami dulu kalau nak keluar rumah. Kenapa lelaki diletak lagi tinggi dari perempuan.

Bab tudung tu aku boleh terangkan, aku bagitau sebab Islam anggap perempuan istimewa, maka, perempuan dijaga macam berlian yang perlu ditutup bla bla bla.

Tapi bab lelaki lagi tinggi darjat dari perempuan tu, aku tak tau nak cakap macam mana. Aku cakap aku akan tanya orang dulu, hari ni aku akan bagitau diorang.

Kau tau tak macam mana nak jawab kalau orang tanya macam tu?"

"Allah... Pagi-pagi buta dah kena tanya soalan pelik-pelik. Mengadap manual ni pun dah cukup pening" rungut hati saya apabila terdengar soalan Siti.

Tetapi perasaan tersebut hanya disangkut dalam pangkal hati dan tak akan diluahkan kepada Siti kerana saya faham, selaku perempuan bertudung di tanah Amerika Utara ini, mereka tak boleh lari dari disimbah dengan soalan-soalan begini.

"Aku macam pernah jawab soalan ni kat seseorang, tapi aku tak ingat siapa. Aku guna logik je, ada orang boleh terima, ada orang tak.

Masa tu, aku bagitau yang banyak konsep dalam Islam lain dengan konsep Barat. Contohnya konsep keadilan. Dalam Islam, adil tu bermaksud meletakkan sesuatu pada tempatnya. Tak sama dengan Barat yang selalu tafsir adil sebagai kesama-rataan (equality).

Jadi, dalam Islam, keadilan untuk lelaki dan perempuan adalah meletakkan masing-masing dalam skop tugas masing-masing. Lelaki ada tanggungjawab dia, perempuan pun ada tanggungjawab. Boleh anggap kita duduk dalam padang yang sama rata, tapi lelaki duduk kat kawasan lain, perempuan kat kawasan lain. Ikut tugas yang diberi. Dan kita tak duduk dalam tingkat-tingkat pangkat.

Kebetulan dalam keluarga, lelaki dipertanggungjawabkan untuk jadi ketua. Isteri dan anak-anak kena la ikut cakap ketua kalau nak buat apa-apa keputusan. Susah la kalau kapten kapal tak diberi penghormatan dan tak dilayan. Tenggelam kapal nanti.

Dan lelaki jadi ketua bukannya kelebihan, tapi tanggungjawab. Tak jadi ketua dengan betul, sedia la terima balasan. Perempuan pun, tak buat tugas dengan betul, ambil la balasan dia." teranh saya panjang dan maha lebar.

Siti cuba memahami apa yang saya ucap tadi sambil termenung mengamati meja di depannya. Mungkin dia sedang membayangkan situasi ketika dia akan menjelaskan semua isi tersebut kepada rakan makmalnya.

Encik Swiatek akhirnya muncul di pintu makmal. Saya dan Siti menamatkan perbualan tadi untuk waktu itu bagi memberi ruang kepada kelas kami untuk bermula.